Goede Voornemens

René Vreeswijk 19-12-2017 12:50
Categorieën: Algemeen

Goede voornemens

Ze komen er bijna weer aan, de goede voornemens die steevast in januari worden gemaakt. Niet door iedereen. Er zijn natuurlijk ook mensen die continu terug- en vooruitkijken. Maar de meesten doen dat pas als ze even uit de dagelijkse routine zijn gehaald. De zomervakantie is zo’n routinebreker, net als de feestdagen aan het einde van het jaar. Je kijkt eens terug naar de afgelopen periode en ongemerkt stel je jezelf de vraag of je tevreden bent met hoe het liep. Doe je nog wat je leuk vindt? Zit je op de juiste (werk)plek?

Weet je je goede voornemens van dit jaar januari nog? Probeer ze eens voor de geest te halen. En nee, ik ga niet flauw doen en zeggen dat er weer niks van gekomen is. Sommige voornemens heb je gehaald. Voelt goed, hè? En de voornemens die je niet gehaald hebt, ook die zijn vaak gewoon bereikbaar. Als je in de komende weken terugkijkt op het afgelopen jaar, probeer dan eens te bedenken waarom een voornemen niet gehaald is. Het ligt lang niet altijd aan het feit dat er te weinig doorzettingsvermogen is getoond. Meestal niet zelfs.

Soms lijken voornemens prima haalbaar, maar omstandigheden veranderen. Je wilde je bijvoorbeeld in een bepaalde vakrichting verder ontwikkelen, maar het bedrijf waar je werkt, maakte andere keuzes. Geloof het of niet, maar velen laten de omstandigheden hun carrière bepalen, anders gezegd als je ‘toevallig’ op de juiste moment op de juiste plek bent, heb je geluk. En anders niet en daar gáát je goede voornemen om expert te worden in een specifiek vakgebied. Laat jij je loopbaan van toeval afhangen? 

Soms zijn voornemens te ambitieus. Dat wil niet zeggen dat ze niet haalbaar zijn, maar je bereikt ze niet in één stap. Vergelijk het met een directiefunctie. Zo’n functie bereiken de meeste mensen pas na een aantal carrièrestappen. Waar wil jij komen? Welke stappen zijn daarbij nodig? En in welk tempo? Neem je voor om de eerste stap te zetten op weg naar die directiefunctie en probeer niet meteen de plek van jouw baas in te nemen. 

Begin komend jaar met het volgen van die ene opleiding, ook als je al jaren niet meer gestudeerd hebt - of misschien wel juist dan! Neem je voor om assertiever te zijn en te laten zien wat je kunt. Doe het gewoon een keer en merk dan hoe goed het voelt dat je voor jezelf bent opgekomen. Voer dat gesprek met je leidinggevende waarin je eerlijk aangeeft wat jij wilt bereiken. 

Misschien ga je dit jaar wel rigoureuzer te werk en ga je daadwerkelijk op zoek naar een andere baan. Een waarin je de volgende stap in je carrière kunt zetten. Jouw voornemen begint dan met je inschrijven op agrifoodcareer.nl en bel me daarna gewoon eens op om te vertellen wat jij wilt bereiken. Eng? Nee, hoor. Gewoon doen. Voelt goed, hè?

 

René Vreeswijk

Agrifoodcareer

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Vacatures
Bekijken
Bekijken
Copyright © 2019 Agrifoodcareer   |  Sitemap   |  Algemene voorwaarden   |  Cookiebeleid   |  Privacy Statement