NLEN
Kandidaten
Agrarische vacatures en vacatures Food

Sollicitatietips

Solliciteren is een vak apart. Schiet je met hagel of schiet je gericht op een voor jou passende vacature. Om teleurstellingen te voorkomen adviseren wij om gericht op vacatures te solliciteren. Zoek een vacature die past bij je ambitie en veelal een relateerde opleiding of werkervaring. Om een goede voorbereiding te treffen, zetten wij een paar tips voor je klaar:

  1. Maak een volledig en actueel CV
  2. Pols je referenten
  3. Zoek gericht naar passende vacatures (qua opleiding en/of werkervaring)
  4. Maak een kort en bondige persoonlijke analyse: noem b.v. drie sterke punten en drie leerpunten van jezelf
  5. Voorbereiding sollicitatiegesprek
  6. De eerste indruk

Volledig en actueel CV

Zorg ervoor dat het CV anti chronologisch is opgebouwd. Dat leest voor iedereen het makkelijkste en geeft actuele informatie als eerste weer. In deze kandidaten map vindt je een voorbeeld CV om je op weg te helpen. Opleiding: benoem de naam van de opleiding, en meld van wanneer tot wanneer je een opleiding hebt gevolgd. Geef tot slot aan of je de opleiding wel of niet hebt afgerond en of je wel of niet het diploma hebt behaald. Voor cursus geldt het soortgelijke verhaal als van een opleiding. Stage: in een stage is naast de duur van de stage ook van belang in welke tijdsperiode de stage is geweest dd-mm-jj-dd-mm-jj. Meld per stage: je functie, bondig de stage uitvoering (wat heb je gedaan, wat is het takenpakket, wat is het resultaat en hoe heb je de stage uitgevoerd). Werkervaring: functietitel, naam van bedrijf en werklocatie met daarbij de werkduur. Over je werkervaring meld je: taken/verantwoordelijkheden en eventuele targets.

Pols je referenten

Na een stage of werkervaring kun je aan een leidinggevende vragen of deze persoon als referent wil dienen. Vraag dit altijd vooraf, en vraag meteen wat deze persoon over je verteld bij een eventueel referentenonderzoek.

Zoek gericht naar passende vacatures

Vacatures matchen het beste als de werkervaring en de studie overeenkomstig is met de vacature. Daarnaast zijn competenties belangrijk voor de inpasbaarheid (de wenselijke vaardigheden van de kandidaat). Bij twijfel is het altijd beter om eerst te informatie in te winnen dan direct je CV door te zenden. Mocht je een sollicitatie doen buiten je werkveld, wees er dan van bewust dat je een sterke motivatie achter de hand hebt.

Maak een kort en bondige persoonlijke analyse

Goed voorbereid te werk gaan betekend ook een stukje zelfinzicht. Wie ben ik, wat kan ik, en waarom past de vacature bij mij? Als je de gestelde vragen goed kunt beantwoorden heb je alvast een belangrijk stuk voorbereiding getroffen.

Voorbereiding sollicitatiegesprek

Waarom solliciteer je op de betreffende baan? Een motivatie bestaat vaak niet uit een grote opsomming van argumenten maar vaak uit eigen omschreven passie! Hoe beter je dit onder woorden kunt brengen in de aanloopfase van solliciteren hoe beter je voorbereid bent op het gesprek. Voordat je solliciteert is het handig om de website te bezoeken en daarover een beeld/idee te hebben waaraan je mogelijk een vraag of opmerking in het gesprek kunt koppelen. Wees voorbereid in het gesprek met vragen over de functie en het bedrijf. Vraag of informeer naar de bedrijfscultuur en eventuele dresscode zodat je goed voor de dag komt.

De eerste indruk

Als je goed bent voorbereid kun je vaak ook ontspannen het gesprek in. Wees op tijd aanwezig, en goed uitgerust.

Kom in contact via Google+
Volg ons op Twitter
Kom in contact via LinkedIn
Volg ons op facebook
AgrifoodCareer. Werving & Selectie in de Agri Food Sector
© Agrifoodcareer 2018 | Powered by OTYS | Design by Creatie KorpsSitemapLinksReferentiesAlgemene voorwaardenCookiebeleidPrivacy Statement