Recruiter zoekt vrouw

Door: René Veeswijk 13-11-2017

Categorieën
:
Algemeen,

 

Wat is de gekste vraag die jou ooit tijdens een sollicitatiegesprek gesteld werd? Ik zag via LinkedIn een post met deze vraag voorbijkomen. Veel, heel veel reacties waren van vrouwen aan wie expliciet de gevraagd is of ze van plan waren om zwanger te gaan worden.

 

Sommige werkgevers maken er blijkbaar nog steeds een punt van als vrouwen hun loopbaan tijdelijk onderbreken. En dat is zo jammer! Voor diverse functies is het juist fijn als deze door een vrouw wordt ingevuld. En nee, dan heb ik het niet over de secretaresse.

 

In de agrifoodbranche zijn er veel functies waarbij je over doorzettingsvermogen moet beschikken. En inzicht moet combineren met praktische voorstellen. Vrouwen zijn daar echt een kei in. Daar verandert een halfjaar verlof niks aan. Bij het vervullen van vacatures kijk ik altijd naar welk type persoon in de organisatie past. Ik ga bij diverse functies, en dat is eigenlijk best vaak, bewust op zoek naar vrouwelijke kandidaten.

 

Wel moet me iets van het hart. Dames, let op je presentatie. Waar heren met flair en soms te veel zelfvertrouwen een gesprek aangaan, zijn vrouwen vaak timide. Alsof ze vinden dat de recruiter zelf hun kwaliteiten maar moet gaan zoeken. Help ons daar een beetje bij, alsjeblieft. Ga rechtop zitten, kijk ons aan en vertel gewoon waar je goed in bent. En wat je wilt bereiken in je loopbaan, al dan niet met tijdelijke onderbreking. Oh ja, ik ben man, dus subtiele hints werken bij mij wat minder goed dan bij jullie. Spreek ik jullie snel?

 

René Vreeswijk

Agrifoodcareer