Commercieel vaardig

Door: René Vreeswijk 8-9-2017

Categorieën
:
Algemeen,

De eerste indruk is goed. Stevige handdruk, verzorgd gekleed en een nieuwsgierige blik. Een jongeman die prettig op mij overkomt. Geknipt voor de vacature.

Ik had de kandidaat nog niet eerder ontmoet, maar toen hij zijn cv een paar weken geleden via de website van Agrifoodcareer indiende, wist ik al wel dat dit iemand was die wat in zijn mars heeft. Die is snel aan het werk. Ik nodigde hem uit voor een gesprek omdat zijn cv mooi aansluit op een vacature waar ik kandidaten voor werf. Studierichting, stage en zelfs woon- en werkplaats komen zeldzaam goed overeen. We hebben een prima gesprek.

Op een gegeven moment vertelt hij tot mijn verrassing dat hij toch twijfelt over de baan. Het ziet er leuk uit allemaal, maar eh.. er worden commerciële vaardigheden gevraagd. En die heeft hij niet. Hij is niet zo’n verkoper. Hij vindt het leuk om te praten over zijn studie en stage, maar verkopen, nou nee, dat ziet ‘ie zichzelf toch niet doen.

Het is niet voor het eerst dat een kandidaat bij de term ‘commerciële vaardigheden’ meteen beelden heeft van een verkoper die met gladde praatjes producten moet slijten. Gek is dat toch. De jongeman bewijst in het gesprek dat hij over alle competenties beschikt om als ‘commercieel vaardig’ te worden getypeerd: goede presentatie, duidelijke vragen stellen en niet bang om lastige onderwerpen bespreekbaar te maken.

Gelukkig uit hij zijn twijfel en kan ik hem vertellen dat commercieel vaardig iets heel anders is dan verkoper zijn. De nieuwsgierige blik en stevige handdruk hadden mij al in de eerste minuut duidelijk gemaakt dat ik me juist over die commerciële kant bij hem geen enkele zorg hoef te maken. En hij dus ook niet.

René Vreeswijk
Agrifoodcareer