Kies Mij!

Door: Rene Vreeswijk 19-3-2018

Categorieën
:
Algemeen,

 

 

 

‘Kies mij!’

 

Al weken vliegen de verkiezingsposters, raadsleden, interviews en flyers om mijn oren. Je kunt er niet omheen: het is verkiezingstijd. Je zoektocht naar een baan is net zo’n verkiezingscampagne. Je laat jezelf van je beste kant zien, zodat een potentiële werkgever jou kiest. Voor een sollicitatiegesprek ga je misschien even naar de kapper en trek je nette kleding aan. De eerste indruk is goud waard. Maar hoe presenteer je jezelf op de inhoud?

 

In een partijprogramma leggen de partijleden nog eens haarfijn uit wat ze allemaal van plan zijn en wat ze al voor elkaar gekregen hebben. Je hebt zelf ook eigen partijprogramma (lees: curriculum vitae) nodig om indruk te maken op de kiezer, zodat je überhaupt uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek. Welke zaken zet je in je programma om op te vallen? Is het de stage in het buitenland of die minor tijdens je studie? Of het vrijwilligerswerk dat je hebt gedaan tijdens de middelbare school? Misschien het voorzitterschap van je studievereniging? Als je kunt verantwoorden waarom je die keuze destijds hebt gemaakt en wat het jou heeft gebracht, zet het dan prominent op je programma. Het zijn namelijk niet de keuzes maar het waarom van die keuzes die jou onderscheiden van je concurrenten.

 

Als starter heb je waarschijnlijk nog een beperkt cv; zet dan je opleiding en (werk)ervaring van nieuw naar oud. Ben je al wat langer actief op de arbeidsmarkt, dan kun je beter zorgen dat de meest relevante zaken bovenaan staan. Oftewel, zet je sterke punten op een flyer en zorg ervoor dat je opvalt tussen de rest. Maak je niet schuldig aan loze beloftes; die heb ik al genoeg gehoord. De kans is groot dat je dan niet voor een tweede termijn wordt herkozen. En dan moet je sneller dan je zou willen weer een verkiezingscampagne beginnen.