Nee! Jij bent blauw!

Door: René Vreeswijk 5-2-2018

Categorieën
:
Algemeen,

 

"Jij bent zeker blauw. Of nee, ik zie in jou ook wel wat groens." Weet jij nu meteen waar ik op doel? Als je een hbo-opleiding gevolgd hebt, waarschijnlijk wel. Precies, de onmetelijke hoeveelheid persoonlijkheidstesten. Een deel van de lezers van dit blog haakt *nu* af. Onnodig! Ik ga het niet over de testen op zich hebben. Wel over zelfkennis. En wat je daarmee 'moet'.

 

Stel: je gaat elke donderdag naar de kroeg met je studiegenoten of collega's. Weet jij dan ook waarom je dat doet? Laten we eerlijk zijn. Je doet het niet vanwege het bier. Dat smaakt thuis hetzelfde als in de kroeg. Waarom dan wel? Uit gewoonte? Omdat je het oprecht leuk vindt om met zoveel mogelijk bekenden te praten? Om nieuwe vrienden te maken? Of is het goed voor je toekomstige netwerk? Doe je het om de sleur van de week te doorbreken? Om op de hoogte te blijven van het nieuws? Iedereen heeft daarin zijn of haar eigen motivatie. Wat is die van jou?

 

“Kom, René, je bent recruiter, dan kun je toch niet vragen waarom iemand naar de kroeg gaat? Dat is privé.” Nou, ik hoef het ook niet te weten. Maar ik vraag mij af of jij het jezelf wel eens afvraagt. Niet specifiek deze vraag hoor. Maar hoe goed ken jij jezelf? Weet je waarom je bepaalde zaken wel of niet doet. Als je van jezelf weet waarom iets jou wel of niet aanspreekt, dan helpt mij dat namelijk om jou te matchen bij een vacature. En daarmee help je dus ook jezelf.

 

Wat doe jij het liefst: onderzoeken, sociaal bezig zijn, innovatie of begeleiding van anderen? Werk je graag zelfstandig of gedij jij het best in een team? Het is altijd goed om dit van jezelf te weten. Geen idee? Dan is het maken van een persoonlijkheidstest een goede start. Gewoon online, je hoeft er niet veel geld aan uit te geven. En neem deze online testen alsjeblieft ook niet voor honderd procent waar aan. De kern geven ze zeker wel weer. Ze laten je daarnaast nadenken over de keuzes die je maakt.

 

Ik hoef de testresultaten niet te zien. Dat is van jou, dat is privé. Wel hoor ik graag van je wie jij bent. En in het verlengde daarvan waar jij naar op zoek bent in een baan. Bel of mail me en met deze kennis gaan we samen op zoek naar jouw nieuwe werkgever.

 

René Vreeswijk

Agrifoodcareer